
Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir?
Kemik Erimesi (Osteoporoz), kemikleri zayıflatan, onları kırılgan hale getiren ve kırılma olasılığını artıran bir sağlık durumudur. Birkaç yıl içinde yavaş yavaş gelişir ve genellikle yalnızca bir düşme veya ani bir darbenin kemiğin kırılmasına (kırılmasına) neden olması durumunda teşhis edilir.
Osteoporoz gelişme riskini artırabilecek faktörler
Etnik köken
Beyazlar ve Asyalılar daha yüksek risk altındadır, ancak tüm etnik kökenlerden hem erkekler hem de kadınlar etkilenebilir.
Seks
Kadınlarda, özellikle menopozdan sonra hormon düzeyleri düştüğünde osteoporoz gelişme riski daha yüksektir.
Gövde çerçevesi
Düşük BMI (vücut kitle indeksi) ve daha küçük çerçeveler, osteoporoz gelişme riskinin daha yüksek olma eğilimindedir. Bu, kişinin genetik yapısından kaynaklanabileceği gibi yeme bozukluğuna ikincil de olabilir. Aile öyküsü: Osteoporozlu bir ebeveyne veya kardeşe sahip olmak bizi daha yüksek risk altına sokar, özellikle de annemiz veya babamızda kalça kırığı varsa.
Yaş
Yaşlandıkça, kemik oluşumu ve yıkımı arasındaki denge, yaşlanma sürecinin kendisi, kronik bir hastalık veya ilaçlar gibi birçok nedenden dolayı bozulabilir.
Yaşam tarzı
Sigara içmek, aşırı alkol tüketimi, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme bizi osteoporoza yakalanma riskini artırır.
Tıbbi durumlar ve ilaçlar
Çölyak hastalığı, İBH (iltihaplı bağırsak hastalığı), kanser, romatoid artrit gibi bazı tıbbi durumların yanı sıra kanser, mide reflü, nöbetler ve organ nakli reddi gibi durumların tedavisinde kullanılan tedaviler de osteoporoz gelişimine katkıda bulunabilir.
Osteoporozun Önlenmesi ve Tedavisi
Progesteronun yeni kemik yapımına yardımcı olduğunu ve östrojenin kemiğin parçalanmasını azaltmaya yardımcı olduğunu biliyoruz. Ayrıca testosteron kemik hücreleri arasındaki bağları güçlendirir. Menopozdan sonra önemli ölçüde daha az hormona sahip olan bir kadının osteoporoza yakalanma riskinin daha yüksek olmasının nedeni budur.
Erkeklerde yaşlandıkça osteoporoz gelişme riski de artar, ancak testosteron seviyelerindeki azalma daha kademeli olduğundan bu risk daha az görülür. Tiroid seviyeleri aynı zamanda kemik sağlığımız ve gücümüz açısından da önemli oyunculardır. Çok fazla tiroid hormonu osteoporoza neden olabilir.
Hormon replasman tedavisi (HRT): Perimenopozal ve menopozal kadınlarda östrojen, progesteron ve testosteronun değiştirilmesi, osteoporoz gelişme riskini önleyebilir ve/veya azaltabilir. Şu anda, hangi düzeyde kan hormonu hedeflememiz gerektiğine dair bir veri yok, ancak ailesinde güçlü bir osteoporoz öyküsü olan veya bu durumu geliştirme riski daha yüksek olan kadınlarda hormon değiştirmenin buna karşı koruduğunu biliyoruz.
Beslenme Önerileri
Kalsiyum açısından zengin gıdalar: süt ürünleri (özellikle probiyotik olma avantajına sahip olan kefir), yeşil sebzeler (brokoli, lahana ve kara lahana gibi), sardalye ve soya fasulyesi.
K vitamini açısından zengin besinler: sığır karaciğeri, tavuk eti, peynir ve natto (fermente soya fasulyesi) K2 vitamini (kemik sağlığında daha önemli role sahip olan K vitamini türü) açısından zengindir.
D vitamini açısından zengin besinler: yağlı balık, yumurta sarısı ve tam yağlı süt. Vücudun D vitaminini doğrudan güneş ışığından üretmesi nedeniyle güneş ana D vitamini kaynağımız olduğundan açık havada vakit geçirmeyi unutmayın.
Yaşam Tarzı Önerileri
Egzersiz kemik kaybı hızını yavaşlattığından ve kemik yoğunluğunu arttırdığından kemik sağlığı ve egzersiz el ele gider. Spor salonunda koşmayı, dans etmeyi, tırmanmayı, tenis oynamayı, yıldız atlamayı veya en sevdiğiniz aerobik dersini deneyin. Alternatif olarak, tempolu yürüyüş (doğada ekstra D vitamini takviyesi için idealdir) daha düşük etki için harika bir seçenektir; bunlar ağırlık taşıyan egzersizlerdir ve kemik kütle yoğunluğunu arttırdığı bilinmektedir. Kemik gücünü artırmak için ağırlık kaldırma veya elastik direnç bantları gibi direnç egzersizleriyle birleştirin ve esnekliği ve duruşu geliştirmek için yoga veya Pilates ile tamamlayın. Her gün en az 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyerek, haftalık olarak 3 egzersiz türünü karıştırın ve eşleştirin.
Hangi yeni egzersizi yaparsanız yapın, özellikle de geçmişte osteoporoz veya herhangi bir kırık kemik tanısı almışsanız, bunun sizin için doğru olduğundan emin olmak için sağlık uzmanınızla görüşün.