PAP Smear – HPV

PAP Smear – HPV

PAP Smear – HPV


Smear testi veya pap testi olarak da adlandırılan Pap testi, kadınlarda rahim ağzı kanserini taramak – için kullanılan tıbbi işlemin adıdır. Pap testi sırasında doktor, rahim ağzı olarak da bilinen serviksten fırça yardımıyla bir hücre örneği alır.Fırça ile dökülen hücreler toplandığıiçin işlem ağrısızdır.

Pap testiyle rahim ağzı kanserinin taranması, kişiye başarılı bir tedavi süreci için daha fazla şans verir. Kanserden de önemlisi gelecekte kanser gelişimini gösteren rahim ağzı hücrelerindeki değişikliklerin belirlenmesidir. Bu anormal hücrelerin Pap testi yoluyla erken olarak saptanması rahim ağzı kanserinin olası gelişimini önlemede ilk adımdır.

Rahim ağzı kanserine neden olabilen, cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyon olan HPV virüsünü tespit etmek için bir pap smear testi HPV DNA testi ile birleştirilebilir (co-test) ya da Bazı durumlarda Pap testi yerine HPV DNA testi yapılabilir.

Kimler Pap-Smear testi yaptırmalı?


 21 yaş üstü cinsel aktif her kadının pap-smear testi yaptırması gerekmektedir.

 

Pap-Smear testi ne sıklıkla tekrarlanmalıdır?


Mevcut kılavuzlara göre 21-65 yaş arasındaki kadınların her üç yılda bir Pap testinin tekrarlanması önerilmektedir. Co-test olarak ; Pap testi HPV DNA testi ile birleştirildiğinde, 30 yaş ve üzeri kadınlara her beş yılda bir yaptırmaları önerilebilir. Ayrıca pap testi yerine 5 yılda bir HPV DNA testi de yapılabilmektedir.

Rutin kontroller dışında da kişinin belirli risk faktörleri ya da pap smear testinde bir hastalığı varsa daha sık Pap testi önerebilir. Bu risk faktörleri arasında rahim ağzı kanseri tanısı veya önceki Pap smear testlerine bağlı kanser öncesi lezyonlar(CIN1-2-3), HIV enfeksiyonu, organ nakli nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemi, kemoterapi veya kronik kortikosteroid kullanımı yer alabilir.

 

Tarama programı ne zaman sonlanır?


Son 10 yılda 3 Pap testi, 2 HPV DNA testi veya 2 Pap testi ve HPV DNA testi negatif olan 65 yaş üstü kadınlara yönelik tarama programı bu noktada durdurulabilir.

Geçmiş takipleri tam ve  normal olan bir kadında herhangi bir jinekolojik nedene bağlı olarak rahim alındıysa hasta takipten çıkarılabilse de rahim alınma nedeni rahim ağzı kanseriyle ilişkiliyse uygun sıklıkta taramaya devam edilebilir.

 

Pap-smear alınmadan önce bilinmesi gerekenler nasıl hazırlanılır?!


Pap testinin etkisiz hale gelmemesi için bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bireyler Pap testine girmeden önceki iki gün boyunca “cinsel ilişkiden ve sperm öldürücü köpük, krem veya jöle gibi herhangi bir vajinal ilaç veya ürün kullanmaktan” kaçınmalıdır. Bu gibi durumlar anormal hücreleri yıkayabilir ve gizleyebilirler.

Regl döneminde de Pap testi yaptırmaktan kaçınmak test sonuçlarının güvenilirliği açısından daha faydalıdır. Regl döneminiz boyunca Pap testi yaptırmamaya çalışın.

 

Pap-Smear testi nasıl yapılır?


Pap testi doktorunuzun muayene odasında yapılır ve yalnızca birkaç dakika sürer. Pap testine hazırlanırken kişinin belden aşağısının çıplak kalması için soyunması istenebilir. Kişinin muayene masasına dizleri bükülü olarak sırt üstü yatması beklenir. Hastanın topukları muayene masasının yanındaki desteklere dayanır.

Doktor,spekulum adı verilen bir aleti kişinin vajinasına yerleştirir. Spekeulum vajinanın duvarlarını tutar, böylece doktor rahim ağzını kolayca görebilir.  Bu sırada bası ve rahatsızlık hissi olsa da ağrı duyulmaz.Sonrasında doktor yumuşak bir fırça ile rahim ağzından hücre örnekleri alır.Bu numunenin alınması genellikle ağrıya veya rahatsızlığa neden olmaz, farkedilmez. Numuneyi korumak için veya geleneksel olarak lam adı verilen camın üzerine yerleştirilir. Numuneler bir laboratuvara alınır ve burada kansere veya kanser öncesi bir duruma işaret eden hücre özelliklerinin aranması amacıyl  mikroskop altında incelenir. Doktor Pap test sonuçlarının geldiği konusunda kişiye bilgi verir. Pap testi sonrasında kişi günlük hayatına herhangi bir kısıtlama olmaksızın devam edebilir. Örnek cam yerine sıvı bir solüsyona alınırsa aynı örnekten HPV örneklemesi ve tiplendirmesi de yapılabilir.


Pap-Smear testinin sonuçları nelerdir?


Pap-smear testi, daha fazla araştırılması gereken şüpheli hücreler konusunda doktoru uyarabilir.

Normal bir sonuç pap smear testinde yalnızca normal rahim ağzı hücrelerinin tespit edildiği anlamına gelir. Bir sonraki pap smear ve pelvik muayene zamanı gelene kadar kişinin başka bir tedaviye veya teste ihtiyacı yoktur.

Sonuç anormal ise, yani Pap testinde anormal veya olağandışı hücreler bulunursa, bu durum kişinin mutlaka rahim ağzı kanseri olduğu anlamına gelmez. Çıkan son uçlar kendi içerisinde ASCUS-LGSIL-ASC-H ya da HGSIL gibi sınıflandırılır. Bu sonuçlar özellikle HPV pozitifliği ile birlikteyse   kolposkopi adı verilen mikroskobik muayene ve gerekirse biyopsi yapılır. Sonrasındaki süreçte hastalığın seviyesine göre tedavi düzenlenir.

Şimdi Ara